Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
mitosis-gc52e0edf5_1280

H διάγνωση της φυματίωσης είναι εργαστηριακή (QuantiFERON)

Η λανθάνουσα φυματίωση είναι μία μη μεταδοτική νόσος κατά την οποία το άτομο έχει μολυνθεί αλλά δεν νοσεί. Είναι εντελώς ασυμπτωματική, χωρίς δηλαδή κλινικά, ακτινολογικά ή βακτηριολογικά ευρήματα. Είναι η κλινική κατάσταση κατά την οποία το άτομο έχει μολυνθεί με παθογόνο του συμπλέγματος του Μυκοβακτηριδίου φυματίωσης, η οποία μπορεί να επιμένει για πολλά χρόνια και μπορεί να εξελιχθεί σε ενεργό φυματίωση, σε εξασθένηση δηλαδή του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου.

Η διάγνωση της λανθάνουσας φυματίωσης χρησιμεύει κυρίως στη λήψη απόφασης σχετικά με την ενδεχόμενη χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας ώστε να αποφευχθεί η εκδήλωση ενεργής νόσου. Η λανθάνουσα φυματίωση πρέπει να διακρίνεται από την ενεργό φυματίωση, μια νόσο υποχρεωτικής δήλωσης η οποία προσβάλλει συνήθως τους πνεύμονες και το κατώτερο αναπνευστικό, αλλά μπορεί να προσβάλει και άλλα οργανικά συστήματα. Η διάγνωση της ενεργής νόσου φυματίωσης γίνεται με βάση το ιστορικό, την κλινική εξέταση και ακτινολογικά, ιστολογικά και μυκοβακτηριολογικά ευρήματα.

Σήμερα, είναι διαθέσιμες δύο ειδών εργαστηριακές δοκιμασίες για τη διάγνωση της λανθάνουσας φυματίωσης:

1. H δερματοαντίδραση Mantoux

2. H παραγωγή έμμεσης ιντερφερόνης-γ από ευαισθητοποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα (QuantiFERON-TB Gold Plus)

Η QuantiFERON-TB Gold Plus αποτελεί μια σημαντική πρόταση στο τοπίο των δοκιμών της φυματίωσης για τη διαγνωστική προσέγγιση της μη ανιχνεύσιμης λανθάνουσας φυματίωσης στον πληθυσμό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί υποβοηθητικά στη διάγνωση της φυματίωσης.

Κλειδί η έγκαιρη διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση της λανθάνουσας φυματίωσης παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης θεραπευτικής παρέμβασης σε στοχευμένες ομάδες του πληθυσμού που παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ενεργού νόσου, αποτρέποντας τη χορήγηση περιττής θεραπείας.

Ομάδες με αυξημένο ρίσκο μετάπτωσης σε ενεργότητα είναι:

α) Eίτε άτομα με αυξημένη πιθανότητα έκθεσης στο μυκοβακτηρίδιο (π.χ. εργαζόμενοι σε νοσηλευτικά ιδρύματα με νοσούντες, πρόσφατοι μετανάστες, φυλακισμένοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι),

β) Είτε άτομα με συνυπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις που επιφέρουν ανοσολογική ανεπάρκεια ή και ανοσοκαταστολή (π.χ. υπο κορτιζονο-θεραπεία).

Ενημερωθείτε για την εκτέλεση της εξέτασης στο κέντρο μας .

Share this post