Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Εργαστήριο

Εξατομικευμένη διαγνωστική ανάλυση από τον εργαστηριακό ιατρό.

Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος της μικροβιολογίας γίνεται σημαντικότερος και ουσιαστικότερος στην προληπτική ιατρική. Οι περισσότερες ασθένειες σήμερα είναι εφικτό να διαγνωσθούν πρόωρα και να αντιμετωπισθούν με επιτυχία. Ο προληπτικός έλεγχος είναι πλέον υποχρέωση του σύγχρονου ανθρώπου στον εαυτό του και στην κοινωνία. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται πλήρως αυτοματοποιημένα με μεθόδους αναφοράς σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και με την χρήση πιστοποιημένων αντιδραστηρίων, προκειμένου οι εξεταζόμενοι να έχουν στα χέρια τους τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρόνο (λίγων ωρών).
Ο ιατρικός εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας κορυφαίων οίκων στο χώρο της υγείας (Abbott, Sysmex, Menarini) συνδέεται με την χρήση σύγχρονου μηχανογραφικού ιατρικού προγράμματος της Infomed.
Η διαχείριση των δειγμάτων τόσο προαναλυτικά όσο και μετααναλυτικά με σύγχρονο σύστημα πληροφορικής βασίζεται σε διεθνή καθιερωμένα πρωτόκολλα ασφαλείας για τον αποκλεισμό του ανθρώπινου λάθους. Πραγματοποιείται καθημερινός εσωτερικός ποιοτικός έλεγχος (controls). Γίνεται κλινική ιατρική εκτίμηση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και επανάληψη εκτέλεσης νέων μετρήσεων παθολογικών αποτελεσμάτων όπου κρίνεται απαραίτητο.

Eξειδίκευση προσωπικού

Καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό

Πολυετή εμπειρία ιατρού

Άριστες αιμοληψίες και σε βρέφη ήμερων

Τέλος η χρήση ενός και μοναδικού barcode από την στιγμή της λήψης βιολογικού υλικού από τον εξεταζόμενο μέχρι και την παράδοση του αποτελέσματος διασφαλίζουν την απόλυτη αξιοπιστία.
Το εργαστήριο διενεργεί κάθε είδους εξέταση η οποία αφορά βιολογικό υλικό. Η λήψη των δειγμάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας του.

Συχνές Ερωτήσεις

Πόσες ώρες πρέπει να είμαι νηστικός για να κάνω check up;

Είναι απαραίτητο να τηρήσουμε τουλάχιστο 10-12 ώρες νηστεία από τροφή (και χυμούς, καφέ, μαστίχες, καραμέλες), πριν την αιμοληψία. Καλό είναι να υπάρχει αποχή από αλκοόλ 2- 3 ημέρες. Το νερό δεν επηρεάζει καμία εξέταση.

Επηρεάζει το κάπνισμα τα αποτελέσματα των εξετάσεων μου;

Με το κάπνισμα ενός τσιγάρου διεγείρεται ο μυελός και ο φλοιός των επινεφριδίων. Η γλυκόζη αυξάνεται σε 10’ και η αύξηση κρατάει 1 ώρα. Η αυξητική ορμόνη διπλασιάζεται σε 30’ . Είναι προτιμότερο να μην καπνίσουμε πριν την αιμοληψία.

Μπορούμε να πάρουμε τα φάρμακα μας πριν την αιμοληψία;

Κάποια φάρμακα παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό ορισμένων ουσιών ή στην αντίδραση της ανάλυσης. Τέτοια φάρμακα είναι:

  • Αγχολυτικά – υπνωτικά
  • Σαλικυλικά (Ασπιρίνη – Salospir)
  • Αντισυλληπτικά (προκαλούν αύξηση του σιδήρου, της ολικής χοληστερόλης και μείωση της HDL-χοληστερόλης)
  • Αντιυπερτασικά – διουρητικά
  • To αντιεπιληπτικό φάρμακο Epanutin
  • Θυρεοειδικά
  • Σιδήρου (3 μέρες διακοπή)

Συνιστάται η επικοινωνία με τον γιατρό σας.

Η έμμηνος ρύση επηρεάζει τις εξετάσεις;

Η χοληστερόλη πέφτει κατά την ωορρηξία και ο σίδηρος πριν και κατά την ωορρηξία. Η αιτία της μείωσης του σιδήρου στη φάση αυτή, καθώς γενικότερα της χαμηλής τιμής σιδήρου κατά την αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών, θεωρείται σήμερα ότι είναι ορμονική και δεν συνδέεται με την απώλεια αίματος. 

Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει το check up;

Γενική αίματος, ΤΚΕ, Σάκχαρο, Ουρία, Κρεατινίνη, Ουρικό οξύ, Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια
HDL, LDL, SGOT, SGPT, GT, Γενική ούρων

Επιπλέον σε παιδιά: ALP, Σίδηρος, Φερριτίνη
γυναίκες: Σίδηρος Φερριτίνη
άνδρες > 40 ετών: PSA

Πως γίνεται η εξέταση των ούρων;

Η γενική ούρων καλό είναι να γίνεται με τα πρώτα πρωινά ούρα. Αφού πλύνουμε την περιοχή με απλό σαπούνι, συλλέγουμε ποσότητα από τη μέση της ούρησης σε ουροσυλλέκτη 10-15 ml είναι αρκετά. Τα ούρα πρέπει να προσκομιστούν σε χρόνο μικρότερο από 1 ώρα. Η τοποθέτηση στο ψυγείο (4° C) είναι απαραίτητη αν καθυστερήσει η μεταφορά.

Πότε πρέπει να γίνεται η αιμοληψία;

Η αιμοληψία για τις συνηθισμένες βιοχημικές εξετάσεις (σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, σίδηρος κλπ) καλό είναι να γίνεται πρωινές ώρες, ώστε να είναι ο εξεταζόμενος νηστικός τουλάχιστον 12 ώρες. Επίσης κάποιες εξετάσεις επηρεάζονται από την ώρα της ημέρας όπως π.χ. ο σίδηρος. Οι υπόλοιπες εξετάσεις μπορούν να γίνουν όσο το εργαστήριο είναι ανοιχτό.Αρκετές εξετάσεις μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, πχ. η γενική αίματος, ομάδα αίματος, εξετάσεις ορμονών, όπως η β-χοριακή ή οι θυρεοειδικές ορμόνες, PSA, καλλιέργειες.

Μπορούν να αποσταλούν τα αποτελέσματα;

Ναι, τα αποτελέσματα μπορούν να αποσταλούν με φαξ, e-mail ή ταχυδρομικά.

Οδηγίες λήψεως δειγμάτων εργαστηριακών εξετάσεων

(Γενική Αίματος, αιμοπετάλια, έλεγχος αναιμιών και αιμοσφαιρινοπαθειών, ομάδα αίματος, Τ.Κ.Ε., Χρ. Προθρομβίνης, χρ. Πήξεως, ινωδογόνο κλπ.)

Δεν απαιτείται προηγούμενη νηστεία.

(Σάκχαρο, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κλπ.)

Την προηγούμενη ημέρα να αποφεύγονται ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κρεατικά, γαλακτοκομικά, ψάρι κλπ) και οινοπνευματώδη. Το βράδυ στις 19.00 μπορεί να ληφθεί ένα φρούτο εκτός από μπανάνα και αχλάδι. Κατόπιν μέχρι την επόμενη το πρωϊ την ώρα της αιμοληψίας αποφυγή κάθε τροφής εκτός από νερό.

Όλες εκτελούνται από ορό αίματος.

Η αιμοληψία γίνεται οποιαδήποτε ώρα και δεν απαιτείται προηγούμενη νηστεία.

Α) Ούρα (Γενική ούρων και καλλιέργεια)

Βασική προϋπόθεση είναι το πλύσιμο των γεννητικών οργάνων με κοινό σαπούνι και το καλό τελικό ξέβγαλμα. Το πλύσιμο γίνεται τρεις φορές. Ο εξεταζόμενος μαζεύει μικρή ποσότητα από τα πρωινά ούρα (μέσο ή τέλος της ούρησης) σε αποστειρωμένο ουροσυλέκτη. Αν ο χρόνος μεταφοράς του δείγματος στο εργαστήριο είναι μεγάλος, το δείγμα φυλάσσεται στο ψυγείο.

Β) Καλλιέργεια κοπράνων

Συλλέγονται κόπρανα σε αποστειρωμένο ποτηράκι της καλλιέργειας ούρων.

Γ) Παρασιτολογική κοπράνων

Η εξέταση αυτή απαιτεί υδαρή κόπρανα. Συλλέγεται μέρος δύο ή τριών διαδοχικών κενώσεων οι οποίες αριθμούνται 1, 2 και 3 αντιστοίχως.

Δ) Αιμοσφαιρίνη κοπράνων

Προηγείται δίαιατα τριών ημερών κατά την οποία αποφεύγονται: κόκκινο κρέας, ραπανάκια, παντζάρια, ασπιρίνη και φάρμακα με βιταμίνη. Συλλέγεται μέρος της κένωσης σε αποστειρωμένο ποτηράκι της καλλιέργειας ούρων.

Τα ούρα συλλέγονται σε πλαστικά δοχεία ή σε πλαστικά μπουκάλια του νερού. Η συλλογή αρχίζει στις 8.00 το πρωί. Τα πρώτα ούρα στις 08.00 δεν μαζεύονται. ‘Ολες οι άλλες ουρήσεις της ημέρας καθώς και όλη η διάρκεια της ούρησης μαζεύονται στα μπουκάλια και φυλάσσονται στο ψυγείο. Η συλλογή τελειώνει την επόμενη μέρα στις 08.00 το πρωί οπότε μαζεύονται και τα τελευταία ούρα.

Προσοχή να μην παραληφθεί καμία ούρηση.

 

Είναι προτιμότερο να πλυθούμε σπίτι μας από την προηγούμενη το βράδυ με το σύνηθες σαπούνι, που χρησιμοποιούμε για την ατομική υγιεινή μας. Θα αποφύγουμε σεξουαλική επαφή. Λήψη του κολπικού εκκρίματος μπορεί να κάνει ο γυναικολόγος ή ο μικροβιολόγος.

Αποχή από σεξουαλική επαφή ή αυνανισμό 3-5 ημέρες. Αποφυγή χρήσης υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ. Σχολαστικός καθαρισμός γεννητικών οργάνων με σαπούνι και νερό. Σκούπισμα με αποστειρωμένη γάζα. Το σπέρμα συλλέγεται σε αποστειρωμένο κύπελλο (ουροσυλλέκτης), μετά από αυνανισμό, όχι διακεκομμένη συνουσία.
Προσέχουμε να συλλέξουμε όλη την ποσότητα.
Τους χειμερινούς μήνες τυλίγουμε εξωτερικά το κύπελλο με βαμβάκι και το μεταφέρουμε στο εργαστήριο προσέχοντας να μην εκτεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Η μεταφορά στο εργαστήριο πρέπει να γίνει το πολύ σε διάστημα μισής ώρας μετά τη λήψη.